Tweejarige mavo/havo

Met ingang van schooljaar 2021-2022 worden alle brugklasleerlingen op de Philips van Horne in een mavo-havo brugklas worden geplaatst.

Wanneer alle leerlingen terechtkomen in een mavo-havo brugklas, betekent dit dat leerlingen met verschillende niveaus (van leerlingen die voor sommige vakken mavo niveau lastig vinden tot leerlingen die zelfs meer aan kunnen dan het havo niveau) bij elkaar in de klas zitten. 
Gedurende de tweejarige mavo-havo brugklas heeft de leerling de tijd om te laten zien welk niveau het best passend voor hem/haar is. Aan het einde van leerjaar 2 wordt de leerling bevorderd naar mavo 3 of havo 3. Wat op de Philips van Horne misschien nog wel belangrijker is dan de vakinhoudelijke benadering van de leerling, is de persoonlijke benadering van de leerling. Ons uitgangspunt is dat een leerling pas tot ontwikkeling komt wanneer hij/zij het gevoel heeft om echt te kunnen en willen leren.

De leerling moet zich prettig voelen in de klas, de leerling moet zich gezien en gerespecteerd voelen door iedere docent, de leerling is niet bang om fouten te maken, de leerling durft zich kwetsbaar op te stellen. Bovenstaande benaderingswijze komt het meeste tot uiting gedurende de persoonlijke leertijd, dit ‘vak’ wordt drie lesuren per week aangeboden.

Het grootste verschil in de nieuwe situatie t.o.v. de oude is dat we van externe differentiatie (een aparte mavo klas en een aparte havo klas) naar interne differentiatie gaan (in één les meerdere niveaus). We willen de leerlingen in staat stellen om het beste uit zichzelf te halen en dit te kunnen laten zien. Hij/zij kan gedurende twee jaren laten zien of mavo of havo het beste past. Een leerling maakt gedurende deze twee jaren hierin een ontwikkeling door zodat hiervoor voldoende ruimte voor hem/haar is.

Dit vraagt een andere benaderingswijze van onze collega’s. De leerlingen zijn dit al gewend op de basisschool.