Technasium

Het Technasium kan gevolgd worden op het vwo en is een middel om leerlingen kennis te laten maken met de fascinerende wereld van onderzoek en technologie. Leerlingen leren op een leuke manier een goede balans te vinden tussen creativiteit, presentatietechnieken en benodigde kennis. Je bent hierdoor beter voorbereid op een bèta- of technische vervolgstudie op het hbo of de universiteit. Het eerste leerjaar dient als oriëntatiejaar voor alle leerlingen. Na het eerste leerjaar kun je kiezen voor de Technasiumstroom.

In de formule van het Technasium staat het nieuwe examenvak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) centraal. Een combinatie van denken en doen in wiskunde, natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, verzorging, biologie, tekenen, techniek en handvaardigheid. Het Technasium biedt variatie in leerstijlen. Theoretisch leren én eigen initiatief ontplooien zijn beide van belang. Eén van de belangrijkste zaken is het leren samenwerken. Je werkt in teams aan oplossingen voor kleine en grote problemen. Zo kom je erachter in welke rol jij je het prettigst voelt, waar je kwaliteiten en talenten liggen.

Samenwerking met bedrijven en vervolgopleidingen is een belangrijk aspect van het Technasium. Je maakt kennis met beroepen als bouwkundige, industrieel ontwerper, designer, architect en radioloog. Bij elk project neem je een kijkje in de wereld om je heen. Echte opdrachtgevers, een kijkje nemen in een fabriek, bouwplaats, ziekenhuis of natuurgebied hoort bij het leren op een Technasium. Niet incidenteel, maar structureel.

Het Technasium wordt aangeboden op het atheneum van Het College Weert.